Як зменшити споживання солі: поради фахівців


Опубликованно 15.05.2018 00:35

Як зменшити споживання солі: поради фахівців

Названо п'ять дієвих способів. Натрій необхідний для нормального функціонування організму, проте його надлишок може призвести до проблем зі здоров'ям, пише Хроніка.інфо з посиланням на Нealthystyle.Багато з нас знають, що споживати багато солі – шкідливо. Але лише деякі здатні відмовити собі в задоволенні поласувати пачкою чіпсів або солоною рибкою. А між тим, надлишок солі завдає колосальної шкоди!Набряки і зайва вага. Ви напевно знаєте, що натрій має властивість утримувати рідину в організмі, що призводить до набряків і надмірної ваги.Ниркова недостатність. Нирки – це природні фільтри нашого організму. Коли ми їмо багато солі, ниркам доводиться трудитися набагато більше, адже солона їжа викликає спрагу. Це може призвести до нефритам, запалення каналів, ниркової недостатності.Серцево-судинна система. Підвищений рівень натрію призводить до того, що кров стає густішою, а це провокує гіпертонію і убыстренный пульс. Згодом розвиваються тахікардія, аритмія, можуть виникати холестеринові бляшки на судинах.Згідно з рекомендаціями ВООЗ, доросла людина повинна в день споживати близько 5 грамів кухонної солі. На жаль, ми рідко дотримуємося цієї норми. Наприклад, людина, що харчується напівфабрикатами і фастфудом, щодня з'їдає близько 10-15 грамів! Як же зменшити кількість споживаної солі, але так, щоб їжа продовжувала приносити задоволення?Спосіб 1Віддавайте перевагу домашнєБлизько 80% добового споживання солі припадає на напівфабрикати. Причому сіль у них вживається в якості підсилювача смаку та консерванти: ми навіть не помічаємо її присутності в продукті! Самий правильний крок – це зовсім відмовитися від напівфабрикатів і готувати їжу вдома.Спосіб 2Сіль – в самому кінці!Коли ви додаєте сіль на початку приготування страви, то ризикуєте переборщити з її кількістю. Смак солі при готуванні стає не таким вираженим, але натрій-то нікуди не дівається. Заведіть звичку солити страви безпосередньо перед подачею на стіл, і ви навряд чи їх пересолити.Спосіб 3Гострі приправи та спеціїСпеції і приправи збагачують смак страв і маскують брак солі. Чорний і червоний перець, орегано, різні трави та спеції дозволять вам насолоджуватися смачною їжею, але при цьому знизити кількість солі в ній.Спосіб 4Більше кислотиЧи знаєте ви, що кисла їжа буквально «підриває» наші смакові рецептори: ми можемо й не помітити, що в страві зовсім немає солі. Додавайте в салати, приправи, соуси бальзамічний оцет, лимонний сік, кисле вино. Смак страви стане пікантним і насиченим, і при цьому їжу можна посолити зовсім трохи.Читайте також: Дієві способи впоратися з гикавкоюСпосіб 5Морські водоростіВони мають своєрідний присмак, містять помірну кількість морської солі (яка, до того ж, корисніше, ніж звичайна кам'яна). Замість того щоб солити страви, додайте в них сушені морські водорості. Для того щоб їжа стала ще корисніше, краще додавати морські водорості вже приготовлені страви.



Категория: Здоровье в Украине