Вчені відкрили незвичайний метод схуднення


Опубликованно 19.12.2018 00:22

Вчені відкрили незвичайний метод схуднення

Схуднути можна, скоротивши час між сніданком і вечерею.Скорочення часового проміжку між першим і останнім прийомом їжі протягом доби допомагає знизити кількість щодня споживаних калорій і обсяг жиру в організмі, з'ясували британські вчені, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на Голос.Вони провели пілотне дослідження, в ході якого люди протягом десяти тижнів на півтори години пізніше снідали і раніше — вечеряли.Зазвичай для схуднення і профілактики ожиріння радять обмежити калорійність харчування і збільшити фізичні навантаження. Проте важливо також і час прийому їжі: приміром, минулої осені вчені з'ясували, що поява зайвої ваги значно пов'язане з прийомом їжі незадовго до настання «внутрішньої ночі» (тобто початку викиду гормону мелатоніну).Деякі дослідження також підтверджують користь тимчасового обмеження харчування в профілактиці ожиріння: наприклад, на початку літа вчені з'ясували, що періодичне голодування може не тільки позбавити від зайвої ваги, але і знизити артеріальний тиск. Тим не менш, велика частина досліджень, по-перше, зосереджена лише на короткострокових ефекти (період спостережень рідко перевищує місяць), а, по-друге, рідко враховує реальні можливості людей дотримуватися жорсткі часові рамки харчування.Британські вчені під керівництвом Джонатана Джонстона (Jonathan Johnston) з Університету Суррея вирішили перевірити, як на профілактику ожиріння впливає «м'яке» тимчасове обмеження: відстрочений на півтора години сніданок і вечеря, з'їдений на півтори години раніше звичного для учасників часу. Автори провели пілотне дослідження, в якому взяли участь 13 осіб (середній індекс маси тіла — 29 кг/м2).Протягом десяти тижнів семи людям необхідно було дотримуватися рекомендацій щодо обмеження часового проміжку прийому їжі, а шість осіб (контрольна група) могли харчуватися як звичайно. Весь час дослідження учасникам необхідно було записувати споживану їжу, а також двічі — на початку і в кінці спостережень — пройти медичні вимірювання: вчені стежили за вагою та обсягами учасників, рівнем глюкози, інсуліну і жирів.За десять тижнів учасникам з активної експериментальної групи вдалося скоротити перерву між першим і останнім прийомом їжі майже на чотири години і значно зменшити калорійність споживаної їжі: майже на 720 кілокалорій порівняно з початковими показниками. На вагу зміна харчування не вплинуло, але значно (p = 0,047) позначився на процентному вмісті жиру в організмі: учасникам експериментальної групи вдалося знизити його на 1,9 відсотка.Крім того, вчені виявили, що за час експерименту в контрольній та активної групами значно (p = 0,008) зросла різниця в рівні глюкози натще. Тим не менш, варто відзначити, що цей ефект був зумовлений не зниженням рівня в активній групі, а підвищенням у контрольній.Читайте також: Медики розповіли про користь шипшиниНезважаючи на те, що досягнутий в активній групі ефект був досить невеликим, вченим вдалося досягти позитивних результатів: в основному, в боротьбі із зайвою вагою. Як відзначають автори дослідження обмежений тимчасовими рамками харчування слід проводити і далі — збільшуючи вибірку учасників та подовжуючи час спостережень.



Категория: Здоровье в Украине