Скільки можна з'їсти картоплі без шкоди для здоров'я


Опубликованно 31.01.2019 00:08

Скільки можна з'їсти картоплі без шкоди для здоров'я

Якими корисними властивостями володіє картоплю і скільки можна його з'їсти, щоб це не відбилося на фігурі.Дієтолог і нутриціолог Ганна Івашкевич повідала про корисні властивості картоплі (яких чимало) і його шкірки. А також підказала, скільки можна їсти картоплі, щоб вона ніяк не позначилася на фігурі, передає інтернет-видання Хроніка.інфо з посиланням на healthystyle.info.Хімічний склад картоплі залежить від сорту, умов вирощування, зрілості бульб, термінів і умов зберігання та інших умов. В середньому в 100 грамах картоплі міститься 73 калорії, де білка — 1,9 г, жирів — 0,1, вуглеводів — 16,6. Зазвичай бульби містять близько 76% води, 18% крохмалю, 0,5-1% цукрів, 2% білка і 1% мінеральних солей, а також вітаміни групи В (В1, В2, В3 (РР), В6), З, До, Тобто Цукру в картоплі представлені глюкозою, фруктозою і сахарозою.В картопляному білку містяться всі амінокислоти, що зустрічаються в рослинах, в тому числі незамінні: лізин, метіонін, треонін, триптофан, валін, фенілаланін, лейцин, ізолейцин. Картопля має важливе значення як джерело мінеральних речовин — найбільше в ньому міститься солей калію і фосфору; ще є натрій, кальцій, магній, залізо, сірка, хлор; а також мікроелементи: цинк, бром, кремній, мідь, бор, марганець, йод, кобальт та інші.Всі, хто прагне схуднути, часто виключають картопля зі свого раціону — і це помилка. Згідно з його калорійності, він не небезпечний для фігури, важливо стежити за обсягом і кількістю порцій — картопля відноситься до високовуглеводним продуктів. Майте на увазі: у процесі теплової обробки крохмаль руйнується. Чим менше оброблений картоплю, а ще краще приготований з шкіркою і з'їдений з нею, тим більше корисних речовин зберігається в продукті.У шкірці міститься багато клітковини і харчових волокон — майже 50% усієї кількості, а також багато мінеральних речовин: кальцію, цинку, заліза, калію, тіаміну, рибофлавіну. Харчові волокна і клітковина, які є в шкірці, допомагають нормалізувати травлення, борються з запорами, підтримують баланс електролітів завдяки калію, що є джерелами антиоксидантів, а вітамін С, що також знаходиться в шкірці, може знизити тягу до солодкого. Харчові волокна зменшують глікемічний індекс картоплі, що важливо для людей з цукровим діабетом.Картопля багатий клітковиною, яка не несе негативного впливу на роботу ШКТ. Картопля часто присутня в раціонах у людей, хворих на виразку, гастритом, подагрою і нирковими захворюваннями.Читайте також: Офтальмологи підказали, який продукт може захистити від катаракти«Порція картоплі в розмірі 200-300 грамів відмінно насичує, а також постачає майже денною нормою вітаміну С, половину добової дози калію, 1/10 норми фосфору і заліза. Картопля без шкоди для фігури можна їсти 1-2 рази в тиждень як заміну будь-якої крупі або бобовим», — каже дієтолог.



Категория: Здоровье в Украине