Медики назвали їжу, запобігає тромбоутворенню


Опубликованно 09.02.2019 00:10

Медики назвали їжу, запобігає тромбоутворенню

Ці продукти рекомендується включити в свій раціон.Тромбоз та емболія — дуже небезпечні патологічні стани, пов'язані з закупоркою кровоносної судини. Це загрожує життю людини, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на healthystyle.info.При тромбозі у венах або артеріях утворюються тромби, емболія ж відбувається в результаті «міграції» тромбу по кровоносній системі і закупорки одного з судин. Під такою загрозою постійно знаходяться, наприклад, люди, які страждають варикозним розширенням вен.Що можна зробити, щоб запобігти таке небезпечне розвиток подій? Зрозуміло, що ніхто не може на 100% «страхувати» себе ні від однієї хвороби, але з допомогою здорового способу життя ми можемо значно знизити ймовірність їх виникнення.Ми завжди можемо змінити наші звички. Якщо, скажімо, у нас в роду є хворі тромбозом, ми можемо і повинні! — особливо піклуватися про своє здоров'я, подумати про свою дієту і вести досить активний спосіб життя.Ми розповімо про фактори ризику виникнення тромбозу і емболії і про продукти, які допомагають їх уникнути.Чому виникає тромбоз і емболії?Можна виділити одну причину виникнення цих патологічних станів. Тут діють кілька чинників, пов'язаних з нашим способом життя, генетичними особливостями і з іншими захворюваннями, які можуть у нас бути:Високий рівень вмісту в крові холестерину і тригліцеридів.Сидячий спосіб життя.Прийом протизаплідних таблеток і естрогенів (особливо якщо це поєднується з курінням).Хірургічні операції, які нам довелося перенести.Вагітність.Ожиріння.Проблеми з серцем і нирками.Генетична схильність.Як бачимо, далеко не всі з цих чинників можна виключити зі свого життя. Але, наприклад, вагітність або підвищений холестерин не означають, що у нас обов'язково утворюється тромб.Такий ризик є, але немає ситуації «причина-результат».Уточнимо відмінність між тромбозом та емболією:Тромб: утворення згустку крові в результаті коагуляції, погіршення стану посудини або пошкодження стінки судини.Емболія відбувається, коли згусток (тромб), пухирець повітря, або частка жиру потрапляють в кровотік і застрягають в посудині одного з життєво важливих органів (у водолазів при кесонної хвороби в судини потрапляють бульбашки азоту).Емболія — це закупорка артерії в будь-якій частині тіла, наприклад, в легенях.Які продукти допоможуть нам запобігти тромбоз та емболію, розповіли дієтологи.1. ЛимонМи вже не раз розповідали про користь лимона. Багато хто знає, що він зміцнює імунну систему, допомагає виводити з організму токсини і нейтралізувати дію вільних радикалів.Але чи знаєте ви, що лимон покращує кровообіг і підвищує вироблення червоних кров'яних тілець?Тому намагайтеся щодня випивати по склянці лимонного соку. Також можна приправляти їм салати.2. Оливкова оліяОливкова олія першого холодного віджиму — це просто дар природи, багатий жирними кислотами Омега-6 і ідеальний для зниження рівня поганого холестерину в крові.Оливкова олія допомагає зберегти пружність стінок артерій і зменшувати відкладення холестерину на них. Завдяки цьому поліпшується кровообіг і зменшується ризик утворення тромбів.3. АвокадоАвокадо, якщо його їсти в міру, не загрожує фігурі, і воно так само (якщо не більше) корисно, як і оливкове масло.Рекомендується з'їдати на сніданок по половині цього фрукта 3 рази в тиждень. Це дуже корисно.4. Зубчик часнику в деньЗ'їдайте як мінімум 1 зубчик часнику в день.Він багатий алліцином, ферментом, який покращує стан серцево-судинної системи та імунної системи. І він запобігає утворенню тромбів.5. АртишокиДуже рекомендуємо готувати на вечерю варені артишоки. До них добре додати трохи оцту, оливкового масла і лимона. Просто чудове блюдо!Цей овоч допомагає запобігати утворенню тромбів і емболію.6. СелераСелера багатий антиоксидантами, вітамінами і фитоэлементами, які регулюють артеріальний тиск.Він допомагає зменшувати рівень кортизолу в крові. Це гормон стресу, дуже погано діє на серцево-судинну систему.Якщо ви будете регулярно вживати селеру в їжу, чи то в натуральному вигляді або у вигляді соку, ваші артерії стануть більш широкими і еластичними, та на їх стінках буде менше атеросклеротичних бляшок.7. Чорничний сікОдне з кращих натуральних засобів для поліпшення кровообігу — це, без сумніву, чорниця.Вона також протидіє утворенню тромбів.Можна пити чорничний сік, можна їсти сушену і навіть заморожену (коли немає свіжої) чорницю.8. Червоне виноВипивайте келих червоного вина в день, і ризик виникнення у вас серцевого нападу або тромбозу значно зменшиться.Цей чудовий напій з винограду багатий потужними антиоксидантами. Вони і етанол допомагають регулювати рівень холестерину в крові.Червоне вино зменшує бляшки на стінках артерій і уповільнює їх формування. Воно також покращує кровообіг.Пити цей напій треба помірно, тоді ти отримаєш від нього максимальну користь.9. МоркваМорква просто чудесна. Вона освіжає, у неї дуже приємний смак, її можна поєднувати практично з будь-якими продуктами, і вона допомагає нам запобігти тромбозу та емболії.Читайте також: Медики розповіли, яка їжа викликає депресіюЦе відбувається завдяки тому, що в ній міститься багато бета-каротину. Цей жиророзчинний вітамін корисний для серця, і він нормалізує рівень холестерину в крові.



Категория: Здоровье в Украине