Лікарі назвали основні принципи лікування хвороб фруктами


Опубликованно 22.09.2018 00:23

Лікарі назвали основні принципи лікування хвороб фруктами

Корисні речовини у фруктах здатні поліпшити стан здоров'я.Фундаментальні дослідження в області біохімії та фізіології харчування, а також хімії харчових продуктів дозволили отримати конкретні уявлення про біологічної цінності та механізми лікувальної дії фруктів і ягід, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на Новини-N.Фрукти і ягоди можуть бути справжніми ліками в деяких випадках, оскільки містять величезну кількість вітамінів і корисних речовин. Можна вважати встановленим, що поряд з овочами фрукти — головне джерело ряду вітамінів, зокрема З і Р.У багатьох фруктах, особливо забарвлених в жовтий і оранжевий кольори, міститься значна кількість каротину (провітаміну А), а також фолієва кислота, токофероли (вітамін Е), тіамін (вітамін В), нікотинова кислота (вітамін РР) та інші. Найбільш багаті вітаміном С чорна смородина, шипшина, обліпиха, лимони, апельсини, деякі види яблук.Крім вітамінів, в ягодах і фруктах міститься велика кількість мінеральних речовин, а також багато мікроелементів.Фрукти і овочі забезпечують організм необхідною кількістю вітамінів, що стимулюють обмінні процеси, сприяють підвищенню опірності до шкідливих впливів. І в цьому їх лікувальне значення.На відміну від багатьох продуктів тваринного походження в плодах і ягодах міститься значно більше солей калію, ніж солей натрію. Ці два види солей надають певною мірою протилежне вплив на водний обмін в організмі: надлишок солей натрію, як правило, сприяє накопиченню рідини в тканинах, а солі калію володіють вираженою сечогінною дією. Ось чому лікарі рекомендують велику кількість фруктів тим, хто страждає захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, а також порушенням обміну речовин.Певний ефект фруктотерапии пов'язаний з наявністю в плодах і ягодах, так званих баластних речовин: целюлози і геміцелюлози. Вони не піддаються розщепленню в травному тракті, але механічно подразнюють нервові закінчення його слизової оболонки. Це стимулює секрецію травних соків, посилення перистальтики кишечника і сприяє більш повному виведенню холестерину з організму. Такі властивості фруктів дозволяють рекомендувати споживання їх в достатньо великих кількостях при захворюваннях печінки і жовчного міхура, атеросклерозі, хворобах кишечника, що супроводжуються запорами.Фрукти, особливо не дуже солодкі, мають порівняно низькою калорійністю. Тому їх використовують для проведення так званих " розвантажувальних днів. Так, наприклад, призначають яблучні дні, коли треба позбавитися від надмірної ваги: протягом дня людина їсть тільки яблука (п'ять разів на день по 300 грамів, тобто півтора кілограма).Вважається, що при зниженій кислотності шлункового соку певну користь приносить споживання кислих сортів ягід і фруктів, особливо їх соків. Органічні кислоти плодів створюють у шлунку кисле середовище, частково замінюючи відсутню соляну кислоту. Однак при анацидному гастриті, коли соляна кислота майже відсутня в шлунковому соку, є кислі плоди можна тільки в періоди хорошого стану. При загостренні таких захворювань, як гастрит, виразкова хвороба, коліт, дозволяється вживати тільки солодкі сорти ягід і фруктів — спочатку у вигляді киселів, желе, мусів, а пізніше вже і в печеному вигляді.Більшість фруктів діє послабляюще, проте деякі (особливо відвари з них) уповільнюють кишкову перистальтику. Такою властивістю володіють плоди і ягоди, які мають терпкий, терпкий смак, багаті дубильними речовинами: чорниця, черемха, айва. Відвари, киселі з цих плодів використовуються як закріплюючий засіб.Регулюючи процеси травлення, підсилюючи надходження травних соків, фрукти підвищують засвоєння білків і жирів. Тому необхідно включати плоди і ягоди в дієти страждають гострими та хронічними інфекційними захворюваннями, при яких нерідко спостерігається зниження секреції шлунка, а, отже, і погіршується засвоєння їжі.Багато фрукти містять особливі речовини — фітонциди, які знищують мікробів. Це сприяє санації порожнини рота, носоглотки, а іноді і шлунково-кишкового тракту. Зрозуміло, ні фрукти, ні ягоди не замінюють протимікробних лікарських препаратів, а лише доповнюють їх дію.Отже, фрукти — обов'язковий компонент повноцінного харчування. Вони необхідні і здоровим і особливо хворим для збереження і зміцнення захисних сил організму. Іноді, як вже говорилося, плоди володіють і так званим специфічним лікувальним дією — сечогінну, що регулює процеси травлення.Фрукти треба систематично включати до дієти хворих в поєднанні з різноманітними харчовими продуктами. В окремих випадках, як, наприклад, при виноградолечении (для страждаючих захворюваннями легенів, серцево-судинної системи, печінки, нирок), лікарі обмежують вживання інших фруктів, а також овочів, мінеральних вод, молока, квасу. Це необхідно, щоб не викликати підвищення бродильних процесів в кишечнику, розлади його функцій.У зимово-весняний період, крім свіжих фруктів у лікувальному харчуванні можна використовувати і консервовані — компоти, пюре, нектари, соки. Термообробка при консервуванні, практично не знижує ступінь засвоєння знаходяться в плодах харчових речовин. Вітамін С, наприклад, при консервуванні зберігається краще, ніж при звичайному кулінарному приготуванні.Але найправильніше — використовувати ягоди і фрукти в сирому вигляді. Не забувайте перед вживанням їх ретельно вимити — всі фрукти і овочі без винятку. Важкохворим можна протирати їх безпосередньо перед вживанням, або готувати з них соки. Практика показує, що нерідко немиті або погано вимиті фрукти і ягоди стають причиною шлунково-кишкових інфекцій.Читайте також: Названо найбільш корисні осінні тренування для організмуНа закінчення хочу підкреслити, що не можна перетворювати фруктотерапию в різновид самолікування. Всі поради по лікувальному харчуванню може дати хворому тільки лікар, який його спостерігає.



Категория: Здоровье в Украине